Ievadiet vismaz 3 simbolus
Ievadiet vismaz 3 simbolus
image/svg+xml
Pieteikties

Aizsardzība no saules un ādas fototipi

Visus cilvēkus iedala sešos fototipos.

1. ādas fototips

Gaiša āda, bieži ar vasaras raibumiem; blondi vai rudi mati; zilas vai zaļas acis.

Šāda āda ir ļoti jutīga pret sauli, jo tā nesatur nepieciešamo melanīna daudzumu, līdz ar to tā nespēj veidot iedegumu, bet tikai apsārtumu.

Cilvēkiem ar šī fototipa ādu, uzturoties saulē, vienmēr jālieto aizsardzības līdzekļi ar maksimālo aizsardzības faktoru — SPF 50.
Lai arī kādus filtrus viņi nelietotu, cilvēkiem ar 1. fototipa ādu ir kontrindicēta uzturēšanās saulē ekvatoriālajās zonās. Šajos reģionos ādas apdegumi tiem ir neizbēgami.

2. ādas fototips

Gaiša āda, bieži ar vasaras raibumiem; blondi, tumši blondi vai brūni mati; zilas vai zaļas acis.

Šis fototips ir izplatītākais Eiropā. Pie tā piederošie cilvēki iedeg lēni, viņu āda ir jutīga pret sauli. No apdegumiem tie var aizsargāties, lietojot aizsardzības līdzekļus ar SPF 25—30, bet, sākot vasaras sezonu, viņiem ir ieteicams izvēlēties vēl lielāku aizsardzības pakāpi (SPF 30—50).

3. ādas fototips

Nedaudz tumšāka āda; reti ar vasaras raibumiem; brūni mati; brūnas vai citas krāsas acis.

Cilvēki ar 3. ādas fototipu parasti pēc sauļošanās iegūst skaistu un noturīgu iedegumu. Apdegumus tie gūst tikai pēc ilgstošas uzturēšanās saulē, neievērojot piesardzības pasākumus. Bet arī viņiem, sākot vasaras sezonu, ieteicams pirmajās reizēs dozēt sauļošanās devas. Šim ādas fototipam ir ieteicams lietot aizsardzības līdzekļus ar SPF 15—25

4. ādas fototips

Gaiši brūna āda; tumši brūni vai melni mati; tumša acu krāsa.

Šis ir Dienvideiropas tautu ādas fototips. Šie cilvēki var atļauties sauļoties ilgāk un ar aizsardzības līdzekļiem, kas nepārsniedz SPF 25. Tomēr arī viņiem ir ierobežojumi, uzturoties saulē, jo nevienam nav ieteicama pārmērīga sauļošanās.

5. ādas fototips

Tumša vai ļoti brūna āda; tumši brūni vai melni mati; tumši brūnas vai praktiski melnas acis.

Šis ir Austrumu tautu cilvēku ādas fototips, kuri viegli iedeg un var uzturēties saulē bez apdegumiem praktiski neierobežotu laiku. Bet arī cilvēkiem ar šo ādas fototipu ir ieteicami aizsardzības līdzekļi ar SPF 5—10.

6. ādas fototips

Ļoti tumša āda; melni mati; melni brūnas acis.

Šis ir afrikāņu ādas tips — šie cilvēki praktiski nevar apdegt saulē. Tomēr arī viņiem jālieto krēmi ar minimālo aizsardzības pakāpi — SPF 5.

ādas fototipi 1-3

adas_fototipi-3-6-tabula

 

  • Bērnu āda noteikti jāaizsargā ar aizsarglīdzekļiem ar augstāko SPF faktoru — 30—50, maksimāli ierobežojot viņu uzturēšanos saulē, kad tā ir aktīva.
  • Ņemiet vērā, ka pēc peldēšanās aizsarglīdzeklis uz ādas ir jāatjauno, — arī lietojot ūdens noturīgus krēmus, Jūs tiksiet pasargāti no saules tikai ūdenī. Pēc peldēšanās jūs noslaucīsiet krēma slāni ar dvieli, tāpēc līdzekļa atjaunošana uz ādas ir obligāta.
  • No aizsardzības līdzekļiem ādai vislabāk palīdz krēmi (nevis pieniņi vai citu veidu emulsijas), kas ar savu biezo struktūru nodrošina labāku pārklājumu un aizsardzību.
  • Vienmēr jāpievērš uzmanību aizsardzības krēmu derīguma termiņam. Reti tas var būt ilgāks par deviņiem mēnešiem. Tāpēc divus gadus pēc kārtas vienu un to pašu krēma tūbiņu izmantot nevar.

Dr. Natālija Gerula

Jūsu konsultants
Dr. Natālija Gerula
ārste dermatoloģe, imunoloģe

 

Lai uzzinātu vairāk informācijas, zvaniet:
Mājas lapu izstrādāja WordPress mājas lapu izstrāde un uzturēšana
Atpakaļ